woensdag 14 april 2010

Gestoomde kabeljauw en haricots verts met een saus van witte wijn, vanille, room en knoflook

Ik hou van de smaak van vanille in desserts en zoete gerechten, maar ik had het nog nooit in combinatie met een hartig recept gegeten en al helemaal niet met vis. Ik was dus erg benieuwd naar dit recept en gelukkig vonden we het allebei erg lekker! We hebben dit gerecht gegeten in combinatie met aardappel puree, maar deze staat niet in het recept.

Ingrediƫnten
1 vanillestokje, zaad eruit geschraapt
rasp van 1 citroen
2 eetlepels extra vergine olijfolie
kabeljauw filets (of andere witte vis)
Zout en peper uit de molen
1 teentje knoflook
4 handjes haricots verts, uiteinden verwijderd
1 wijnglas witte wijn
150 ml slagroom


Meng in een kom de helft van het vanillezaad met de citroenrasp en de olijfolie. Wrijf deze marinade over de visfilets. Breng een grote pan met water en zout aan de kook en doe daarin het teentje knoflook. Laat het 3 minuten koken en leg dan de visfilets naast elkaar in een vergiet, bamboe stoommandje of stoompan en gooi de boontjes in het water. Zet de stoommand op het kokende water, maar zorg ervoor dat de vis het water niet aanraakt, en leg er een deksel op. Wanneer het water weer aan de kook is, hebben zowel de boontjes als de vis nog 3-4 minuten nodig om gaar te worden.
Zet een andere pan op hoog vuur met daarin de wijn, het resterende vanillezaad en de vanillestokjes. Laat de vloeistof tot de helft inkoken en schenk er dan de room bij. Verwijder de knoflook uit de pan met boontjes, pureer het en roer door de roomsaus. Laat de saus verder inkoken en breng hem daarna op smaak met zout en peper. Klop de saus met een staafmixer op, waardoor je een soort van cappuccino effect krijgt en serveer hem zonder vanillestokjes bij de vis.

5 opmerkingen:

  1. Klinkt heel lekker en ziet er mooi uit! Hoe smaakt de vanille? Echt naar vanille? Wordt de vis er zoet van?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vanille is van zichzelf niet zoet, dat wordt het als je er suiker bij doet..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mwah, klinkt zo lekker maar heb geen stoommand. Vier filets in een vergiet wordt een beetje krap...:-(

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Probeer het een keer voor 2 personen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hi, gisteravond gemaakt en mn hele huisje geurt heerlijk naar vanille! Mijn kookbuddy en boyfriend vonden het heerlijk! "Alsof ik in een sterren restaurant eet". Voor mij bleef de link met vanille en zoet toch te sterk. Klopt, het was niet zoet, maar de associatie bleef. Ik kijk uit naar andere expirimentelere recepten!

    BeantwoordenVerwijderen