dinsdag 3 januari 2012

Vanilla Latte Cupcakes

Voor Imres verjaardag wilde ik een cupcake maken om uit te delen op zijn werk. Wat voor smaak deze cupcake moest hebben was natuurlijk meteen duidelijk: koffie! En na wat zoekwerk op internet heb ik op een Amerikaanse site dit recept gevonden. Het is een koffie cupcake met een "Vanilla Espresso Swiss Merinque Buttercream". Vooral over de topping was ik erg tevreden, aangezien een merengue botercreme een stuk luchtiger is dan een gewone botercreme. Nadeel natuurlijk is dat het ook iets meer werk is, maar dan heb je ook wat!
Het recept heb ik van deze site gehaald:  http://www.pink-parsley.com/ De maten zijn hier allemaal in Cups, maar ik heb ze voor de handigheid omgezet in gram.
Koffie Cupcakes 
(voor ongeveer 18 stuks)

170 gram boter (op kamertemperatuur, in blokjes)
300 gram suiker
3 eieren (op kamertemperatuur)
250 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
snufje zout
1 theelepel oploskoffie
120 ml sterke koffie
60 ml karnemelk (of melk)
10 ml koffielikeur (bijv. Kahlua) 

Verwarm de oven voor op 170 graden.
Klop in een kom met een mixer de boter ongeveer 30 seconden. Voeg de suiker toe en klop het mengesel op hoge snelheid, tot het licht en luchtig is, ongeveer 3 minuten.
Mix een voor een de eieren er door. Zorg er voor dat het eerste ei geheel in het mengsel is opgenomen voor je het volgende ei toevoegt.
Meng in een andere kom bloem, bakpoeder, zout en oploskoffie. En meng in een maatbeker de sterke koffie, melk of karnemelk en de koffielikeur.
Mix afwisselend het bloemmengsel en het koffie/melk mengsel door het botemengsel. Mix alles op een lage stand tot een glad beslag. (Zorg er wel voor dat je niet te lang doormixt, het mengsel verliest dan zijn luchtigheid.)
Verdeel het beslag over 18 muffinvormpjes (de vormpjes moeten ongeveer voor 2/3 gevuld zijn met het beslag) en bak de cupcakes voor ongeveer 18-22 minuten in het midden van de oven. Test of ze gaar zijn door met een sat├ęprikker in het midden van het cakeje te prikken. Als deze er schoon uitkomt zijn de cakejes gaar.
Haal ze uit de oven. Laat ze 5 minuten in de muffinbakvorm afkoelen. Plaats ze vervolgens op een rooster en laat ze volledig afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten