zaterdag 12 juni 2010

Salade van tuinbonen en knapperige pancetta met een dressing van erwtjes, pecorino en munt.


Ingrediƫnten
1 teentje knoflook, gepeld en heel
300 g gedopte tuinbonen
8 plakjes pancetta of mager rookspek
handje hele, gepelde amandelen
150 g doperwtjes
70 g pecorino of Parmezaanse kaas, geraspt
handje verse munt, allen de blaadjes
8 eetlepels extra vergine olijfolie
sap van 1 citroen
zout en zwarte peper uit de molen



Breng een pan met water aan de kook (geen zout toevoegen!). Doe de knoflook erin en laat het water even koken voor je de tuinbonen erin doet. Kook ze ongeveer 4 minuten. Als het schilletje nog taai is, laat ze dan even afkoelen en dan kun je ze snel doppen door de boon met je vingers eruit te drukken. Gooi de velletjes weg en bewaar het teentje knoflook. Leg de pancetta met de amandelen ernaast op een bakplaat en schijf die in een 230 c voorverwarmde oven. Ga regelmatig kijken, want de amandelen mogen niet te bruin worden. Als de amandelen bruin worden voordat de pancetta knapperig is, moeten deze er eerder worden uitgehaald.Voor de dressing doe je de rauwe erwtjes met de zachtgekookte knoflook in een foodprocessor en pureer ze glad. Voeg het grootste deel van de kaas en de munt toe en pureer alles tot een gladde massa. voeg olijfolie en de citroensap toe. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
Meng de dressing met de tuinbonen en verdeel alles over de borden. Verkruimel de pancetta erover, strooi de amandelen erover, naar keuze grof of fijn gehakt. Strooi er tenslotte de rest van de munt en kaas overheen.

1 opmerking: