woensdag 5 mei 2010

Gerstrisotto met butternut squash en Parmezaan

Dit gerecht wordt op precies dezelfde wijze bereid als risotto, maar dan met gerst. De textuur van de gerst is anders dan die van gewone risotto rijst, omdat de gerstkorrels vrij stevig blijven. Ik denk niet dat gerst gewoon bij de supermarkt te koop is. Ik heb het in ieder geval bij de natuurwinkel gehaald. Je kunt het recept natuurlijk ook met gewone risottorijst maken, maar gerst is wel een stuk gezonder en leuk als afwisseling!

Ingredi├źnten
100 g boter
2 theelepels venkelzaad
400 g butternut squash, geschild, ontdaan van de pitten en in blokjes gesneden
1 prei, in dunne ringen gesneden
2 rode uien, in dunne ringen gesneden
2 laurierbladen, in de lengte doormidden gesneden
6 tenen knoflook, fijngehakt
300 g gerst
zout en peper uit de molen
2 liter zachtkokende groentebouillon
150 g geraspte parmezaan

Verhit een koekenpan, doe er de boter en de venkelzaadjes in en bak het zaad 1 minuut onder regelmatig omscheppen. Voeg de blokjes butternut squash en een halve theelepel grof gemalen zwarte peper toe en bak het geheel onder regelmatig omscheppen 2 minuten op halfhoog vuur.
Haal de butternut squash uit de pan en doe de prei, uien, laurierbladeren en knoflook in de pan en bak ze tot de uien beginnen te karameliseren. Voeg nu de gerst toe, roer 1 minuut en doe de butternut squash terug in de pan. Hussel alles door elkaar en schenk er 1 liter bouillon bij. Roer goed en zet zodra alles kookt het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat het geheel 10 minuten zachtjes pruttelen. Ga nu verder als voor een gewone risotto: elke 3 tot 4 minuten voeg je een half kopje van de bouillon toe en blijf je roeren tot alle bouillon geabsorbeerd en de gerst zacht is.
Serveren: Roer de parmezaan door de risotto en voeg eventueel nog peper en zout toe.

3 opmerkingen:

  1. Hmmm for some reason only half the post can be seen. I tried reloading but still same.

    paxil

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Thank you for sharing the info. I found the details very helpful.

    paxil

    BeantwoordenVerwijderen