zaterdag 15 mei 2010

Romige appeltaart

Het was misschien al wel 10 jaar geleden dat ik voor het laatst een appeltaart had gemaakt, dus het werd wel weer eens tijd! Ik zat eerst te denken aan een tarte tatin, maar toen kwam ik dit recept tegen. En eigenlijk vond ik hem erg lekker! De taart is nog 4 dagen houdbaar in de koelkast.
Omdat ik niet goed weet welke appels geschikt zijn om te bakken, heb ik twee verschillende appels gebruikt, waaronder Granny Smith.

Ingrediënten deeg
225 g bloem
25 g poedersuiker
snufje zout
125 g koude ongezouten boter in blokjes
1 ei + 1 eierdooier

Ingrediënten vulling
6 appels om te bakken
3 eetlepels citroensap
100 g ongezouten boter
50 g suiker
80 ml Calvados
3 eierdooiers + 1 ei
250 ml slagroom
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel nootmuskaat


Bereiding
Deeg: Meng bloem, suiker en zout in een kom. Meng de boter erdoor tot het mengsel op grove kruimels lijkt. Klop het ei en de extra eierdooier en voeg toe aan het mengsel. Meng snel met je vingers en vorm van het deeg een schijf. Verpak in bakpapier en plaats 1 uur in de koelkast.
Rol op een met bloem bestrooid werkblad het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 35 centimeter doorsnede en een dikte van 3 millimeter. Bekleed een taartvorm van 30 cm doorsnede met het deeg. plaats een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 graden

Vulling: Schil de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in vieren. Meng de appels in een kom met het citroensap. Smelt de boter in een pan op een middelhoog vuur. Voeg de appelpartjes toe en schep ze om zodat ze bedekt zijn met boter. Bak nog 5 minuten en roer geregeld om. Voeg suiker toe. Bak nog 5 minuten en schud de pan geregeld, zodat de suiker niet aanbrandt.
Voeg de calvados toe, steek een lucifer aan (doe wel een stapje achteruit!) en flambeer de alcohol. Schud de pan zachtjes totdat de vlammen uitgaan. Verwijder van het vuur en laat afkoelen.
Meng in een kom het ei, de eierdooiers, room, kaneel en nootmuskaat. Plaats de gekoelde appelpartjes in cirkels op het deeg. Schenk het roommengsel over de appels. Bak 35-40 minuten, of totdat het deeg goudbruin is.
Serveer warm, op kamertemperatuur of koud. Lekker met slagroom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten