zaterdag 3 april 2010

Lamskoteletten met witte bonen, snijbiet en salsa verde

Eigenlijk eet ik liever geen lamsvlees, omdat ik het moeilijk in mijn hoofd kan loskoppelen van de lieve beestjes. Maar aangezien het wel erg lekker is, mag ik van mezelf heel soms zondigen. Het is dan ook al minstens drie jaar geleden dat ik voor het laatste lamsvlees heb klaargemaakt. Als je ook liever geen lam eet, denk ik dat dit recept ook goed te maken is met varkenskarbonade.
Iem en ik waren allebei erg verrast door de smaken van dit gerecht! De salsa verde is lekker fris en de smaak van de snijbiet past goed bij de bonen met peper! Ik denk dan ook dat ik dit gerecht ga serveren aan de eerstvolgende mensen die bij ons komen eten!

Ingrediƫnten (voor 4 personen)
4 dubbele lamskoteletten (Biologisch!)
olijfolie
Zeezout en zwarte peper uit de molen
300 g snijbiet
1 citroen
1 teen knoflook, gepeld en in plakjes gesneden
2 kleine gedroogde Spaanse pepertjes, fijngestampt
1 pot of blik van 650 g witte bonen van goede kwaliteit
3 takjes verse rozemarijn

Voor de salsa verde
een halve teen knoflook
1 theelepel kappertjes
4 kleine augurkjes
een klein bosje platte peterselie, alleen de blaadjes
een handje basilicum, alleen de blaadjes
een handje verse munt, alleen de blaadjes
1 eetlepel rode wijnazijn
extra vierge olijfolie
1 theelepel dijonmosterd
zeezout en zwarte peper uit de molen

Hak voor de salsa verde de knoflook, kappertjes en augurkjes op een grote snijplank fijn. Leg er dan de kruiden bovenop en blijf hakken tot alles fijn is. Als je weinig tijd hebt, kan je dit ook in de keukenmachine doen, maar zorg er dan wel voor dat het niet te fijn wordt gemalen, want dan wordt het meer een soort puree.  Schraap het mengsel bij elkaar en doe het over in een kommetje, roer er de rode wijn azijn en ongeveer 10 eetlepels olijfolie door. Voeg de mosterd toe, roer nogmaals en breng de saus op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Wrijf de koteletten in met een beetje olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Verwarm een grillpan en druk de koteletten stevig op de bodem van de pan. Keer het vlees na 2 minuten om en leg het in een ovenschaal in de voorverwarmde oven. Bak ze 10 tot 15 minuten, of tot ze zo gaar zijn als je ze wilt hebben.
Terwijl het vlees in de oven staat heb je tijd om de snijbiet 3 tot 4 minuten in een pan kokend water te blancheren tot de stelen zacht zijn. Giet ze daarna af. Hussel de groente om met een beetje olijfolie, citroensap en een beetje zout en peper.
Zet een steelpan op het vuur en doe er een scheutje olijfolie in. Bak de knoflook in een paar seconden lichtbruin en doe de Spaanse peper en de bonen erbij. Leg de takjes rozemarijn erop, leg het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de bonen langzaam opwarmen. Breng ze op smaak met een beetje zout of peper.
Haal de koteletten uit de oven. De takjes rozemarijn van de bonen mag je weggooien, of gebruiken als garnering. Schep de bonen op de borden en leg er de snijbiet op. Leg de koteletten ernaast en schep er een paar flinke lepels salsa verde over.

3 opmerkingen:

  1. Zeker een aanrader, ondanks dat de snijbiet vervangen was door spinazie en de lamskoteletten voor (biologische!) varkenscarbonaatjes was het smullen. Thanks voor het klaarmaken zussie!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. :) No Worries! Maar probeer het toch een keer met snijbiet en lam, een stuk lekkerder!

    BeantwoordenVerwijderen