zondag 11 april 2010

Pittige gamba's op een bedje van tuinbonenpuree

Deze gamba's zijn onder andere geamarineerd met harissa. Harissa is een Tunesisch mengsel van voornamelijk chillipepers en specerijen, zoals karwijzaad, koriander, komijn, knoflook en zout. Je kunt harissa zien als de Noord-Afrikaanse variant op sambal. Toen Imre en ik afgelopen zomer in Tunesiƫ waren werd het dan ook bij alle gerechten geserveerd. Bij ons om de hoek is harissa makkelijk te verkrijgen in de Turkse supermarkt. Mocht je er nu niet aan kunnen komen, hak dan een rode peper fijn in een keukenmachine met wat koriander en zout.

Ingrediƫnten
1/2 dl milde olijfolie
1/2 el harissa
2 teentjes knoflook, geperst
1 envelopje saffraan in 1 el heet water geweekt
2 el peterselie, fijn gesneden
zout
14 gamba's
600 g diepvries tuinboontjes, ontdooid
1 dl olijfolie extra vergine
1/2 el komijn
zout en peper uit de molen



Meng 1/2 dl olie met de harissa, knoflook, saffraan, peterselie en zout. Meng door de gamba's en laat 15 minuten marineren.
Blancheer (Daan zijn lievelings-kookwoord) de tuinboontjes ongeveer 2 minuten in kokend water en spoel af met koud water. Druk met duim en wijsvinger het grijze velletje van de tuinbonen. Pureer ze met 1 dl olijfolie en de komijn en breng op smaak met zout en peper.
Verhit een grilplaat of koekenpan en bak de gamba's in ongeveer 10 minuten om en om gaar. Verdeel de tuinbonenpuree en leg de gamba's er op.

2 opmerkingen: