dinsdag 13 april 2010

Salade van courgette, kikkererwten, rode ui, chillipeper, rucola en feta (met een dressing van basilicum en crème fraîche

Ik heb voor deze salade lichtgroene courgettes gebruikt. Wat natuurlijk nog fleuriger staat, zijn gele cougettes. Maar gewone groene kan natuurlijk ook en is eigenlijk net zo lekker!
In deze salade hoort eigenlijk waterkers, maar omdat dit was uitverkocht, heb ik rucola gebruikt. Ik weet niet welke er beter bij smaakt, maar rucola is meestal makkelijker te vinden...

Ingrediënten
5 eetlepels extra vierge olijfolie
1 rode ui
2 tenen knoflook, in plakjes gesneden
1 rode peper, in dunne ringetjes
2 theelepels verse blaadjes tijm
Het sap en de rasp van 1 citroen
500 g gekookte kikkererwten
handvol bladpeterselie
250 g feta, in kleine blokjes gesneden
2 middelgrote courgettes
2 handen rucola (of waterkers)
Zout en peper uit de molen
2 handen basilicumblaadjes, gesneden
3 eetlepels crème fraîche

Verhit 4 eetlepels olijfolie en bak de uien hier ongeveer 5 minuten in, tot ze zacht zijn. Schep ze zo nu en dan om. Doe er de knoflook, de chilipeper en de tijm bij en laat die bakken tot ze gekarameliseerd zijn.
Doe er de citroenrasp, het citroensap en de kikkererwten bij en laat de pan nog 4 minuten op het gas staan. Roer vaak, zodat het mengsel niet aanbakt. Neem de pan van het vuur en doe de inhoud over in een kom. Meng er, als het iets is afgekoeld, de peterselie en de feta door.
Doe voor de dressing de basilicumblaadjes in een kom en roer er de crème fraîche en een eetlepel koud water doorheen. Breng de dressing op smaak met een beetje zout en peper.
Snijd met een dunschiller repen van de courgettes af. begin aan een kant en ga door tot het middenstuk met de pitjes. Begin dan aan de andere kant, weer tot het midden. Breng een pan met gezouten water aan de kook en leg de repen courgette er 20 tellen in. Roer intussen voorzichtig. Schep de repen uit de pan en laat ze uitlekken.
Leg de repen courgette langs de rand van de borden en schep de rucola of waterkers in het midden. Verdeel de kikkererwtensalade op de bedjes en verdeel de basilicumdressing er overheen.

1 opmerking: